Правила безпеки під час дистанційного навчання в умовах війни

Патрульна поліція інформує про правила безпеки під час дистанційного навчання в умовах війни:

– наголосіть на важливості правильно реагувати на сигнали повітряної тривоги: обов’язково йти до укриття чи переходити у безпечне місце вашого помешкання;

– нагадайте телефони спецслужб — 101, 102 та 103;

– домовтеся з дитиною, аби вона тримала телефон поруч і вчасно відповідала на ваші дзвінки;

– за можливості залиште заряджений павербанк на випадок, якщо вдома зникне світло;

– покажіть дитині, як правильно користуватися електричними та газовими приладами вдома у разі, якщо це необхідно за вашої відсутності;

– нагадайте про те, що в жодному разі не можна відчиняти двері незнайомим людям;

– нагадайте правила безпечного спілкування в інтернеті: не повідомляти жодної особистої інформації (місце проживання, телефон, прізвище, місце роботи батьків тощо), не висилати особистих фото незнайомцям;

– домовтеся зі своїм сином чи донькою про те, що вони обов’язково повідомлять вас про випадки цькування в мережі, образливі дописи чи надсилання інформації, яка змушує почуватися некомфортно;

– встановіть з дитиною графік і час користування інтернетом і визначте соцмережі та їхній контент, який буде безпечний для неї;

– також акцентуйте на тому, що під час дистанційних занять правила чемної поведінки та дисципліну ніхто не скасовував.

Довідка

 про стан роботи з охорони праці та безпеки життєдіяльності за 2022/2023 н.р.

У 2022/2023 навчальному році стан роботи з охорони праці, безпеки життєдіяльності під час воєнного стану та дистанційного навчання під час освітнього процесу в ліцеї знаходився під  постійним контролем адміністрації.

Для удосконалення профілактичної роботи щодо запобігання дитячого травматизму серед здобувачів освіти 1-11 класів класними керівниками проводилися комплекс бесід:

  • з дорожнього руху;
  • з протипожежної безпеки;
  • запобігання отруєнь;
  • з безпеки при користуванні газом;
  • з безпеки з вибухонебезпечними предметами;
  • з безпеки на воді;
  • з безпеки користування електроприладами, при поводженні з джерелами електроструму.

Крім того, зі здобувачами освіти ліцею своєчасно проводилися: необхідні інструктажі – у вересні проведено вступний інструктаж, а перед осінніми, зимовими, весняними, літніми канікулами проводився первинний інструктаж; бесіди з охорони праці,  безпеки життєдіяльності, бесіди та поради щодо правил поведінки в умовах воєнного стану,про що свідчать записи у класних електронних журналах в розділі «Облік проведення бесід, інструктажів, заходів з безпеки життєдіяльності».

На період запровадження воєнного стану в Україні (Указ №64/2022 «Про введення воєнного стану в Україні»), на постійній основі, проходить інформування учасників освітнього процесу та працівників (олайн зустрічі, хвилинки спілкування) про межі поширення, наслідки, способи та методи захисту, а також  ознайомлення їх з важливими для збереження здоров’я та життя правилами дій у зоні можливої надзвичайної ситуації.  Також на заняттях  з предметів «Основи здоров’я», «Захист України»  розповсюджуються корисні поради від UNICEF Ukraine «Важливо, як ніколи», «Дітям про вибухонебезпечні предмети», «Як діяти під час сигналу «Повітряна тривога». «Що таке «тривожна валіза», як підготувати, що покласти», «Правила спілкування в соціальних мережах в умовах воєнного стану»; ДСНС України «Мінна безпека. Що потрібно знати та виконувати», «Запалювальна зброя. Що таке? Яке призначення? Які є види? Як діяти?» тощо.

З метою попередження травматизму  серед учнів,  виховання у них потреби у здоровому способі життя та формування навичок безпечної поведінки під час  загрозливих для життя і здоров’я  ситуацій в ліцеї проводились: Єдиний урок з правил дорожнього руху (вересень), декада фізичної культури, основ здоров’я, захисту України (жовтень), тиждень знань з основ безпеки життєдіяльності та охорони праці (квітень), на класних батьківських зборах, які проводилися в онлайн-режимі,  розглядалися питання з мінної безпеки, правила поведінки в умовах надзвичайної ситуації воєнного характеру. з безпеки дорожнього руху, профілактики дорожньо-транспортного та побутового травматизму.

С. П. Пєнізєва, фахівець з ОП

Алгоритм дій

працівників закладу на випадок надзвичайної ситуації, пов’язаною з реєстрацією випадків захворювання на коронавірусну хворобу (COVID-19) серед здобувачів освіти:

  1. Вчитель/вихователь телефоном інформує чергового адміністратора.
  2. Черговий адміністратор:
  3. вживає заходів з дотримання особистої безпеки:  одягає захисну маску, уникає (обмежує) тісного (у т. ч. тілесного) контакту з хворою особою;
  4. здобувача освіти тимчасово ізолює в спеціально відведене приміщення закладу, інформує  медичну сестру;
  5. інформує батьків (інших законних представників) та приймає узгоджене рішення щодо направлення до закладу охорони здоров’я.
  6. Технічний працівник проводить дезінфекцію поверхонь, з якими контактував учень (учениця) з ознаками захворювання за допомогою хлоровмісних або спиртовмісних засобів.

І Н С Т Р У К Ц І Я № 53

з безпеки життєдіяльності поведінки учнів на канікулах

І. ЗАГАЛЬНІ ПОЛОЖЕННЯ

  1. Все, що нас оточує, – земля, повітря, вода, рослини, тварини, люди і те, що вони створили, – називається навколишнім середовищем або довкіллям.
    1. Безпека життєдіяльності – це створення таких умов для існування і розвитку людини і такий стан навколишнього середовища, коли не існує загрози життю, здоровю та добробуту людини.
    2. Ситуації, які загрожують життю, здоров’ю та добробуту людей, називають небезпечними. Причиною небезпечної ситуації досить часто стає власна необачність, невміння передбачити наслідки своїх вчинків.

Виконання вимог даної Інструкції, а також власна обережність, передбачливість, допоможуть вам уникнути таких ситуацій.

  1. Необхідно пам’ятати, що від ретельного дотримання правил безпечної поведінки залежить збереження вашого життя і здоров’я, а іноді і збереження життя і здоров’я людей, які вас оточують.
    1. З метою уникнення небезпечних ситуацій учням забороняється:
      1. ставати на підвіконня, виглядати з вікон;
      2. користуватись несправними електроприладами;
      3. грати в ігри, які можуть зашкодити їх здоров’ю або загрожувати життю, в тому числі з використанням мотузок, ременів, дротів, шлангів тощо;
      4. використовувати для ігор вибухові пакети, пристрої та речовини, брати в руки незнайомі предмети та речовини, наближатись до них;
      5. спускатись по перилах, бігати по сходах.

2.ВИМОГИ БЕЗПЕКИ До початку канікул

2.1. Учень повинен пройти інструктаж з безпеки життєдіяльності.

2.2. Відмітка про проведення інструктажу робиться в журналі реєстрації інструктажів(УЧНІ РОЗПИСУЮТЬСЯ ПОЧИНАЮЧИ З 9 КЛАСУ)

3.ВИМОГИ БЕЗПЕКИ ПІД ЧАС ПЕРЕБУВАННЯ НА КАНІКУЛАХ

3.1. Попередження електротравматизму

3.1.1.  Користуватись можна лише справними електроприладами. Несправний електроприлад (розетка, праска тощо) може спричинити ураження електричним струмом або викликати пожежу.

3.1.2.  Не дозволяється користуватись електроприладами, в яких відсутня вилка для вмикання в електромережу (штепсельна вилка).

3.1.3. При вмиканні електроприладу штепсельна вилка повинна щільно, до кінця, входити в гніздо штепсельної розетки.

3.1.4.  Вода і електрика  – несумісні. Не можна торкатися електроприладів мокрими руками.

3.1.5.  Не можна торкатися руками води, яка нагрівається електрокип’ятильником. Це смертельно небезпечно.

3.1.6.  Не слід заповнювати водою електрочайник, електричний самовар, праску, коли їх ввімкнено в розетку.

3.1.7.   Перш ніж ввімкнути кип’ятильник в електромережу, його необхідно поставити в посуд з водою так, щоб місце з’єднання нагрівного елементу кип’ятильника з електрошнуром не мало контакту з водою.

3.1.8.  Перш ніж користуватися електроприладом, необхідно ознайомитися з інструкцією з його експлуатації.

3.1.9.  Якщо електроприлад приєднується до електромережі за допомогою знімного електрошнура, то спочатку шнур необхідно з’єднати з приладом, а потім – з розеткою. Вимикають у   зворотньому порядку.

3.1.10.  Не можна включати в штепсельні розетки одночасно кілька електроприладів – це призводить до перевантаження електромережі.

3.1.11.  Не можна торкатись електропроводів, електроприладів, арматури загального освітлення, клем і інших струмопровідних частин, а також обірваних проводів електромережі. Обірвані проводи, які торкаються землі, небезпечні навіть на відстані, особливо в дощову погоду – мокра земля проводить електричний струм. Тому небезпечно наближатись до обірваних проводів ближче, ніж за 10 метрів.

3.1.12.  Не дозволяється відкривати дверцята електрощитів освітлення, двері електророзподільних щитів, трансформаторних будок та інших об’єктів з написами “Стій – напруга”, “ Не вилазь – уб’є”, “Висока напруга”, “Небезпечно для життя” тощо і символом напруги знаком блискавки.

  •  Вмикати і вимикати електроприлади можна тільки сухими руками.

3.1.14.  При вимиканні електроприлада не можна тягнути його за шнур, потрібно братись за корпус штепсельної вилки.

3.1.15.  Перед вмиканням електроприлада в електромережу необхідно перевірити справність штепсельної вилки і розетки, справність (непошкодженість) електрошнура. Електрошнур повинен бути рівним, без перекручень.

3.1.16.  Не можна залишати без нагляду ввімкнені в електромережу електроприлади навіть ненадовго.

3.1.17.  Забороняється самостійно ремонтувати електроприлади – їх ремонт і перевірку після ремонту повинен виконувати фахівець.

3.1.18. Не дозволяється користуватись:

а) несправними і саморобними електроподовжувачами;

б)електронагрівальними приладами з відкритими нагрівальними елементами і саморобними електронагрівальними приладами.

в)при виявленні в електроприладах ознак несправності (іскріння, специфічного запаху, пошкодження штепсельної вилки, розетки, шнура тощо) користуватися ними забороняється.

3.1.19.Вимоги безпеки при користуванні електропраскою:

           а) перед вмиканням праски в електромережу перевірити, щоб електророзетка була справною, електрошнур і штепсельна вилка не були пошкоджені, щоб електрошнур не був перекрученим. Якщо скручування шнура сталося під час прасування, вимкніть праску з електромережі і тільки після цього розправте шнур;

б) під час прасування стійте на діелектричному килимку;

в) праску необхідно ставити на термостійку ізолюючу підставку;

           г) штепсельна розетка повинна знаходитись навпроти того, хто прасує;

д) під час прасування необхідно стежити, щоб електрошнур не був пошкоджений і не доторкався до гарячої частини праски;

е) після вимкнення праски з електромережі поставте її на термостійку підставку;

ж) вимикайте праску з електромережі, тримаючись за корпус штепсельної вилки;

з) не обмотуйте електрошнур навколо праски до її охолодження.

3.2.ВИМОГИ  ПОЖЕЖНОЇ  БЕЗПЕКИ

3.2.1.  Не дозволяється:

а) вмикати електроприлади при відсутності дорослих;

        б) користуватись несправними електроприладами;

в) запалювати легкозаймисті речовини або перевіряти можливість їх загоряння;

г) користуватись відкритим вогнем – сірниками, запальничками, свічками, гасовими лампами і ліхтарем тощо;

д) гратися поблизу ввімкнених електроприладів.

3.2.2. Не можна залишати без нагляду ввімкнені в електромережу електроприлади навіть ненадовго.

3.2.3. Не вмикайте електричні прилади, що іскрять і перегріваються – це може призвести до пожежі.

3.2.3. Залишаючи приміщення, перевірте, чи не покинув хто ввімкненої праски, чи не поставив хто її на стіл чи стілець замість термостійкої підставки. Не рекомендується залишати гарячу праску без нагляду навіть після вимкнення її з електромережі.

3.2.4. Не дозволяється використовувати та зберігати електропраски, електрокип’ятильники та інші електронагрівальні пристрої за межами спеціально відведених і обладнаних приміщень. Вихованцям користуватись кип’ятильниками не дозволяється.

3.2.5. Забороняється користуватись саморобними електроприладами,   електронагрівальними приладами з відкритими нагрівними елементами.

3.2.6. Не дозволяється сушити одяг, взуття, рушники тощо на електронагрівальних приладах, класти на ввімкнені нагрівальні прилади будь-які предмети.

3.2.7.  Поряд з електронагрівальними приладами не повинно бути горючих речовин і предметів.

  • Не вмикайте світла, електроприладів, не запалюйте плити, не користуйтесь сірниками, почувши запах газу або пального. Газ і випари пального можуть від найменшої іскри не тільки спалахнути, а й вибухнути.

3.2.9.  Не слід сушити над запаленою газовою плитою ніякого одягу – він пересохне і спалахне!

  • При  проведенні ялинки заборонено використовувати свічки, бенгальські вогні, саморобні електрогірлянди, прикрашати ялинку паперовими та пластмасовими іграшками, а також марлею, ватою.
    •   Не можна гратися з сірниками, підпалювати папір, тополиний пух, траву та інші горючі речовини.
    •  Слід пам’ятати, що водою не можна гасити електропроводку, електроприлади під напругою, легкозаймисті речовини (бензин, гас, ацетон тощо). Для їх гасіння можна застосовувати пісок, вогнестійку тканину, порошкові та вуглекислотні вогнегасники.
    •   Якщо в приміщенні багато диму, потрібно пробиратись до виходу поповзом. Щоб не втратити орієнтації, тримайтесь за стінку.

3.2.14.  Під час пожежі не можна ховатися  в глухій кімнаті (туалеті, ванній, коморі тощо).

3.2.15.  Для захисту від чадного газу необхідно дихати через зволожену тканину.

  • Щоб вийти з охопленого полум’ям будинку, треба накритися з головою мокрою ковдрою, щільною тканиною чи верхнім одягом. Користуватися ліфтом під час пожежі смертельно небезпечно!
    •   Якщо ваш одяг спалахнув, лягайте і перекочуйтесь, щоб збити з себе полум’я. Ні в якому разі не треба бігти.
    •  Побачивши людину, на якій горить одяг, накиньте і щільно притисніть до неї покривало чи іншу цупку тканину.
  • ПРАВИЛА  ДОРОЖНЬОГО  РУХУ
  • Пішоходи повинні рухатись по тротуарах і пішохідних доріжках, притримуючись правої сторони. Якщо немає тротуарів, пішохідних доріжок, пішоходи можуть рухатися по велосипедній доріжці, тримаючись правої сторони і не утруднюючи руху на велосипедах і мопедах, або в один ряд по узбіччю, а при його відсутності – по краю проїзної частини дороги, назустріч рухові транспортних засобів. За межами населених пунктів пішоходи, які пересуваються по узбіччю або по краю проїзної частини, повинні іти назустріч транспортних засобів.
  • Пішоходи повинні переходити проїзну частину по пішохідних переходах, підземних або наземних, а при їх відсутності – на перехрестях по лініях тротуарів.
  • Регульоване перехрестя переходять при зеленому світлі світлофора або за сигналом регулювальника. Якщо в зоні видимості немає переходу або перехрестя, а дорога має не менше 3-х смуг руху для обох його напрямків, дозволяється переходити її під прямим кутом до краю проїзної частини в місцях, де дорогу добре видно в обидва боки на 150 – 200 метрів, і тільки після того, як пішохід визначить відстань до транспортного засобу, який наближається, його швидкість і переконається в відсутності небезпеки.
  • Перед тим, як переходити проїзну частину, необхідно подивитись ліворуч і переконатись, що до транспортного засобу, який рухається по першій смузі, не менше 50 метрів (при дозволеній швидкості 60 км/год, якщо транспортний засіб рухається з великою швидкістю, то для безпечного переходу відстань повинна бути більшою).

   Перейшовши першу смугу, слід подивитися праворуч. Якщо транспортні засоби на безпечній відстані, можна продовжувати перехід, якщо ні – зачекати на острівці безпеки або на осьовій лінії, і переходити тільки після того, як переконаєтесь у відсутності небезпеки.

3.3.8.  Дорогу слід переходити тільки під прямим кутом.

  • Чекаючи на зупинці тролейбус або автобус, не слід виходити на проїзну частину, стояти на краю тротуару, особливо взимку, коли дороги слизькі – транспортний засіб може занести вбік і він може зачепити пасажира, що стоїть на краю тротуару.
    •   Вийшовши на зупинці з транспортного засобу, краще зачекати доки він поїде, а вже потім переходити проїзну частину або самому відійти від зупинки і перейти дорогу в безпечному місці, найкраще по пішохідному тротуару.
    •   При наближенні транспортного засобу з ввімкненим проблисковим маячком і спеціальним звуковим сигналом пішоходи повинні утриматись від переходу проїзної частини або негайно її залишити.

3.3.12.  Пішоходам забороняється:

а)виходити на проїзну частину, не переконавшись у відсутності небезпеки;

б)переходити дорогу при червоному або жовтому світлі світлофора;

в)перебігати дорогу перед транспортним засобом, який знаходиться на близькій відстані;

г)переходити проїзну частину поза пішохідним переходом, якщо дорога має чотири або більше смуг в обох напрямках, а також в місцях, де встановлені огорожі.

3.3.13.  Не грайте в сніжки, футбол тощо на проїзній частині вулиці.

  • Посадку в транспортний засіб дозволяється здійснювати після його зупинки з площадки для посадки, а при відсутності такої площадки – з тротуару чи узбіччя.
    •   Управляти велосипедом без підвісного двигуна при рухові по дорогах дозволяється особам не молодшим 14 років, а з двигуном з робочим об’ємом менше 49,8 см3  – особам не молодшим 16 років.
    •   Знаходячись в транспортному засобі, пасажири повинні сидіти або стояти (якщо це дозволено), тримаючись за поручень або інший пристрій.

3.3.17.  Пасажирам забороняється:

а) відволікати увагу водія від управління транспортним засобом під час руху або заважати йому в цьому;

б) відкривати двері транспортного засобу, не переконавшись в тому, що він зупинився біля тротуару або узбіччя, площадки для посадки;

в) перешкоджати закриванню дверей, спиратися на двері, їхати на підніжці або виступах транспортного засобу.

3.3.18.  Під час аварійної ситуації або ситуації, яка може призвести до аварії:

а) зберігати спокій, щоб реально оцінити небезпеку і прийняти правильне рішення;

    б) не слід намагатися вистрибнути з транспортного засобу на ходу, тому що шансів уціліти всередині набагато більше;

в) у салоні треба стояти боком, щоб неминучі зіткнення припадали на правий чи лівий бік тулуба. Після зупинки слід якнайшвидше вибратися з салону, тому що через підтікання палива може статися вибух;

г) якщо прийняти правильне положення, можна втриматися на місці і уникнути зіткнення з предметами:

  •   При виникненні пожежі головне – уникнути паніки та якомога швидше залишити салон транспортного засобу, тому що кожної миті може спалахнути або вибухнути паливо.
  • ВИМОГИ БЕЗПЕКИ  НА  ВОДОЙМИЩАХ  В  ЗИМОВИЙ  ПЕРІОД

3.4.1.  Не виходьте на лід, міцність якого вам  невідома .

3.4.2.  Не переходьте водоймище в неперевірених місцях.

3.4.3.  Не заходьте на лід природних водойм далеко від берега.

3.4.4.  Не збирайтесь на льоду великими групами.

3.4.5.  Не бігайте і не стрибайте по тонкій кризі.

3.4.6.  Не можна виходити на лід одному.

3.4.7.  Не з’їжджайте на лижах і санках з крутих берегів на лід.

3.4.8.  Не виходьте на лід в період весняного паводка. Не ставайте на крижини.

3.4.9.  Не розпалюйте на льоду багаття.

3.4.10.  Не підходьте до ополонок, не катайтеся біля них на ковзанах.

3.4.11. Товщина льоду для устрою на ньому катка або хокейного поля повинна перевищувати 25см, а на березі повинен бути встановлений щит з рятувальними засобами.

  • Якщо ви провалились на льоду, то розкиньте руки, спробуйте обпертися грудьми на міцний край ополонки, перекотитися на спину, щоб витягти ноги і просуватися до берега, поки не досягнете безпечного місця. Кличте на допомогу. Вибравшись з ополонки, не можна ставати на ноги, а слід перекотитися чи переповзти на безпечне місце, пам’ятаючи, що вага тіла стала більшою через мокрий одяг. Рухатись краще туди, звідки прийшов.
    •  При наданні допомоги людині, яка провалилась під лід, використовуйте підручні засоби: дошки, лижі, лижні палиці, мотузки, шарфи, ремні, жердини, гілки дерев, зняте пальто тощо.
    •   До місця пролому не підходьте, а наближайтесь до нього лежачи, повзком, перевіряючи міцність льоду, не старайтесь добратись до самого краю, бо він може обломитись.
    •   Підбиратись до потерпілого найкраще прив’язавшись мотузкою, лігши на лижі або дошку і обережно просуваючись до ополонки.
    •   Підручні засоби штовхайте поперед себе, подавайте їх потерпілому за три – п’ять метрів від провалу. Потім тягніть потерпілого на берег чи на міцну кригу.
    •   Пам’ятайте, що тривале перебування у крижаній воді – це загибель від переохолодження  організму.

Тому дійте як можна швидше, не втрачаючи ні хвилини!

  • ВИМОГИ  БЕЗПЕЧНОЇ  ПОВЕДІНКИ  НА  ВОДІ
  • Купатися можна тільки в спеціально відведених місцях. Не рекомендується купатися в крутих, стрімчастих і зарослих рослинністю місцях.
    •   Причиною загибелі можуть бути вири, що затягують навіть досвідчених плавців, підводні течії, водорості, що сковують рух.  Якщо ви попали у вир, наберіть якнайбільше повітря, зануртеся у воду в центрі виру, зробивши сильний ривок убік за течією, спливайте на поверхню.
    •  Від переохолодження або різкого переходу з зони теплої води в зону холодної можуть з’явитися судороги, що зводять руки і ноги. Головне – зберігати спокій. Треба негайно перемінити стиль плавання. Найкраще лягти на спину і плисти до берега. Намагайуесь утриматись на поверхні води і кличте на допомогу. Можна на кілька секунд зануритись з головою у воду, випрямити ногу та сильно потягнути ступню за великий палець.
    •   Плавець, що заплутався у водоростях, не повинен робити різких рухів і ривків, інакше петлі рослин стягнуться ще щільніше. Необхідно лягти на спину і постаратися м’якими, спокійними рухами виплисти в той бік, звідки приплив, тримаючись на самій поверхні води, не зачіпаючи рослин. Якщо це не допоможе, потрібно підтягти ноги, обережно звільнитися від рослин руками.
    •  Якщо вас підхопило течією, не намагайтесь боротися з нею. Пливіть за течією , поступово, під невеличким кутом, наближаючись до берега.
    • Небезпечне морське купання при великій хвилі, коли хвилі відносять плавця від берега – це може призвести до загибелі.
    • Не дозволяється:

а) купатися без дорослих;

б) запливати за знаки огорожі місця, відведеного для купання;

в) купатися при поганому самопочутті і підвищеній температурі;

г) штовхати один одного в воду з берега або вишки;

д) пірнати в незнайомих місцях, на мілині;

ж) влаштовувати на воді ігри, пов’язані з захватом кінцівок;

з) купатися при несприятливій погоді, в темряві;

і) кататися на човнах дітям без супроводу дорослих;

к) пірнати в воду з човнів, причалів, мостів, дерев тощо;

л) підпливати близько до моторних човнів, пароплавів;

м) купатися в місцях, де проходять судноплавні траси;

н) купатися натщесерце, зразу після прийманні їжі.

  • Якщо ви почали тонути, не панікуйте, треба негайно діяти – покликати на допомогу, згадати, що людина може відпочивати на воді.

У критичній ситуації на воді не піднімайте голову та руки над водою – вага тіла у воді набагато менша, ніж у повітрі. Не бійтеся занурити у воду голову, залишивши на поверхні тільки рот і ніс – з’явиться додаткова сила, яка виштовхуватиме вас з води.

  • Якщо ви побачили, що людина тоне, ви можете їй допомогти: простягнути руку (якщо ви стоїте на мілині або вас хтось міцно тримає), кинути рятувальний засіб, сповістити рятувальників або покликати на допомогу дорослих. Рятувальним засобом може бути все, що збільшує плавучість людини (рятувальний круг, м’яч, дошка, колода, пінопласт тощо).
  • ВИМОГИ  БЕЗПЕКИ  ДЛЯ  ПОПЕРЕДЖЕННЯ  ОТРУЄНЬ

3.6.1.  Щоб уникнути отруєння грибами, перш ніж збирати гриби, запам’ятайте такі правила:

а )збирати гриби можна тільки на екологічно чистій місцевості;

б ) ніколи не беріть тих грибів, яких ви не знаєте;

в) не збирайте старих, червивих, трухлявих і пошкоджених грибів;

г) не беріть гриби, що мають внизу бульбовидне потовщення, навколо якого є плівчаста оболонка;

д) придивляйтесь, щоб у печериць пластинки на нижній поверхні були тільки рожеві;

ж) не куштуйте сирі, дикорослі гриби на смак;

з) відбраковуйте на місці зіпсовані, поточені хробаками, зів’ялі, висохлі, перерослі гриби, щоб вони не забруднювали собою цілих та неушкоджених;

і) перед приготуванням гриби обв’язково почистіть і проваріть;

к) переробляти гриби необхідно в день їх збирання;

л)у випадку, якщо ви підозрюєте, що  отруїлись грибами, негайно викликайте “швидку допомогу”.

3.6.2.  До рослин, отруєння якими може бути смертельним, належать блекота, конвалія, дурман, вороняче око, белладонна тощо.

3.6.3.  Будьте обережні – не вживайте невідомих грибів і ягід!

3.6.4.  Не пийте сире молоко, воду пийте лише з перевірених джерел або переварену (кипіти вона повинна не менше 2 – 3 хвилин).

3.6.5.  Не вживайте продуктів, які втратили свій звичайний вигляд, колір і запах.

Матеріали з безпеки життєдіяльності

Наказ МОН від 15.08.2016 № 974 “Про затвердження Правил пожежної безпеки для навчальних закладів та установ системи освіти України

«Про заходи безпеки на можливі ризики виникнення надзвичайних ситуацій, терористичних актів, диверсій, мінування» Спільний лист Міністерства освіти і науки України та Державної служби України з надзвичайних ситуацій № 1/9-55/02-1645/12 від 05.02.2015 

«Щодо заходів безпеки у навчальних закладах» Наказ Міністерства №2 від 06.01.2015 

Щодо організації роботи з питань охорони праці та безпеки життєдіяльності у дошкільних навчальних закладах” Лист Міністерства № 1/9-482 від 23.09.2014

ПАМ’ЯТКА
для батьків щодо профілактики
гострих кишкових інфекцій

Шановні батьки! Щоб уберегти ваші родини від таких поширених та небезпечних захворювань, як гострі кишкові інфекції (ГКІ), слід виховувати санітарно – гігієнічні навички у сім’ї та змалку привчати дітей до особистої гігієни.

• Гострі кишкові інфекції – це група гострих інфекційних хвороб, що характеризуються ураженням шлунково – кишкового тракту з порушенням водно – мінерального обміну, загальною інтоксикацією.

• Щоб уникнути ГКІ, після прогулянки, перед приготуванням їжі, у процесі готування та перед їдою слід ретельно мити руки з милом.

• Слід регулярно підстригати нігті собі і дитині. Довгі нігті, а також прикраси на руках знижують ефективність миття рук. Це особливо важливо для профілактики ГКІ у дітей раннього віку, до організму яких збудники інфекцій найчастіше потрапляють саме контактно – побутовим шляхом.

• Якщо ваші дитина гризе нігті, смокче пальці чи слинить їх, варто відучити її від таких шкідливих звичок.

• Не варто вживати продукти сумнівної якості. Купуючи продукти на ринку, слід звертати увагу на умови їх зберігання. Особливо небезпечними є продукти, куплені у місцях стихійної торгівлі.

• Ліпше вживати пастеризовані молочні продукти. Не слід вживати сире молоко та кисле молоко, приготоване у домашніх умовах.

• Для приготування страв та напоїв слід використовувати лише свіжі, неушкоджені та ретельно очищені продукти, чистий посуд тощо. Наприклад, приготований сік слід вжити одразу та не зберігати до наступного годування.

• Особливу увагу слід приділяти безпеці продуктів харчування, адже чимало з них ми вживаємо сирими.

• Готуючи їжу, варто пам’ятати, що сирі продукти, зокрема птиця, м’ясо, риба, молоко тощо, часто заражені збудниками ГКІ. Запорукою їх знищення є ретельне кулінарне оброблення – температура продукту під час оброблення має становити 100 °С. Заморожені м’ясо, риба, птиця мають повністю відтанути перед кулінарним обробленням.

• Готові страви бажано вживати одразу після приготування. Страви кімнатної температури, які до того ж зберігаються без дотримання належних умов, є ідеальним середовищем для розмноження мікроорганізмів.

• Якщо ви готуєте із запасом чи у вас залишилась частина страви, слід пам’ятати, що готові страви мають зберігатися або гарячими (при температурі приблизно 60 °С чи вище), або холодними (при температурі приблизно 10 °С чи нижче). Це край важливо, якщо ви плануєте зберігати страву 4 – 5 годин або більше.

• Не варто в водночас зберігати у холодильнику багато теплих страв, оскільки це уповільнює їх охолодження. Якщо всередині готової страви довго зберігається тепло (температура вище 10 °С), мікроорганізми виживають і швидко розмножуються, що може зашкодити вашому здоров’ю та здоров’ю дитини.

• Розігрівати заздалегідь приготовані страви варто при температурі не нижче 100 °С. Це надійний спосіб уберегтися від мікроорганізмів, які могли розмножуватися в їжі у процесі її зберігання (правильне зберігання готових страв пригнічує розмноження хвороботворних мікроорганізмів, але не знищує їх повністю).

• Не слід зберігати готові страви поряд із сирими продуктами, щоб уникнути небезпеки перехресного зараження. Збудники ГКІ, які містяться у сирих продуктах, можуть потрапити на готові страви при безпосередньому контакті. Таке перехресне зараження називають видимим. Також розрізняють приховане перехресне зараження, коли збудники ГКІ потрапляють на готові страви через кухонне приладдя, поверхні тощо.

• Якщо на ваших руках є порізи чи дрібні рани, їх слід забинтувати чи заклеїти бактерицидним пластиром, перш ніж готувати їжу.

• Зберігати продукти харчування слід якомога далі від хатніх тварин, оскільки вони також можуть бути джерелом збудників інфекцій. Для надійнішого захисту зберігайте продукти в ємностях, які щільно закриваються.

• Слід завжди зберігати продукти харчування, дотримуючись умов і термінів придатності, що вказані на упаковці.

• Варто пам’ятати про чистоту на кухні. На поверхнях для приготування їжі не має бути бруду, пилу, плям. Рушники для витирання та миття посуду слід щодня змінювати.

• Для пиття та приготування їжі слід використовувати воду тільки гарантованої якості. Якщо у вас є сумніви щодо її характеристик, ліпше додатково прокип’ятити воду, аби попередити ризик зараження.

Ротавірусна інфекція

Ротавірусна інфекція – гостре вірусне захворювання, яке характеризується проносами, блюванням, слабкістю, підвищенням температури тіла.

Ротавірусна інфекція — одна з форм гострої кишкової інфекції, збудником якої є Ротавірус людини з роду Rotavirus. Схильні до захворювання люди в будь-якому віці, але найчастіше хворіють діти. У розвинених країнах ротавірус є винуватцем близько половини всіх кишкових розладів у дітей до двох років. У більш старших дітей в 90% випадків в крові виявляються противірусні антитіла, що говорить про широке поширення інфекції. Щороку в Україні реєструється біля 54000 діарейних захворювань.

Джерелом ротавірусів є людина. Передача відбувається фекально-оральним шляхом під час прямого контакту, вживання в їжу інфікованих рота вірусом страв і води та при контакті з іншими поверхнями та предметами, що могли бути забруднені фекаліями (іграшки, підлоги, меблі, одяг тощо). Ротавірус дуже легко передається від людини до людини. Велика кількість вірусів міститься у фекаліях інфікованих осіб у період з двох днів до початку діареї до десяти днів після зникнення симптомів захворювання. Тривалість виділення ротавірусу з фекаліями в осіб із ослабленою імунною системою може бути протягом більш ніж 30 днів після інфікування.

Ротавірусне захворювання може мати легку форму перебігу – водяниста діарея при цьому триває декілька днів, при тяжкій формі захворювання спостерігається блювання, жар. Інкубаційного періоду триває 1-3 дні. Для ротавірусної інфекції характерний гострий початок — різке підвищення температури (близько третини пацієнтів мають підвищену температуру тіла до 39oС), нудота, іноді біль в животі, часте блювання, сильний пронос, випорожнення — яскраво-жовті, водянисто-пінисті. Крім того, у більшості хворих з’являється нежить, почервоніння в горлі, біль при ковтанні. Багаторічні спостереження виявили, що найбільші спалахи захворювання виникають під час або після епідемії грипу, за що ротавірусне захворювання отримала в народі неофіційну назву «кишковий грип». Симптоми з боку шлунково-кишкового тракту, як правило, зникають через 3-7 днів  Для підтвердження діагнозу необхідно провести лабораторні дослідження, найбільш доступним з яких є виявлення антигену ротавірусу у зразках калу методом імуноферментного аналізу.

Під час захворювання необхідно дотримуватися заходів особистої гігієни, щоб запобігти зараженню. Особи, що наглядають за хворими, повинні часто мити руки, обробляти руки антисептичними засобами. Забруднені поверхні повинні бути вимиті водою з милом. Обробка 70% розчином етилового спирту інактивує ротавірус і попереджує передачу захворювання.

Профілактики вірусного гепатиту А.

Вірусний гепатит А (хвороба Боткіна, хвороба брудних рук, жовтуха) – це  гостра інфекційна хвороба з фекально-оральним механізмом передачі інфекції, переважним ураженням печінки і травного каналу.

Вірус гепатиту А виділяється із фекаліями хворих на гепатит та передається від людини до людини (після контакту з хворим), через  воду та харчові продукти, забруднені випорожненнями хворої людини, предмети побуту та брудні руки, недотримання правил особистої гігієни.

У більшості випадків хвороба починанається гостро, з підвищенням температури до 38,50 С протягом перших 2-3 днів, ломота в тілі, можливим першінням у горлі. Хвора  людини відчуває  загальну слабкість, погіршення апетиту, нудоту, іноді характерна блювота, біль та відчуття важкості у правому підребер`ї. На третій день захворювання сеча набуває темного забарвлення (кольору міцного чаю пива). Можливе свербіння шкіри.

Джерелом  інфекції є хвора людина з  будь-якими формами захворювання.

Інкубаційний період – 7-50 днів  (в середньому 15-45 днів). Після перенесеного захворювання формується стійкий, досить тривалий імунітет.

Загострення та рецидиви спостерігаються у 2-5% хворих. Затяжний перебіг хвороби зазвичай пов`язаний із супутніми захворюваннями, порушенням режиму та впливом інших шкідливих чинників. Після перенесеного захворювання можливе  формування ускладнень з ураженням жовчних шляхів та гастродуоденальної зони, перехід у хронічний гепатит та цирох печінки.

Для вірусного гепатиту А  характерні спалахи які найчастіше реєструються в організованих колективах (особливо дитячих дошкільних та навчальних закладах).

Як уникнути зараження вірусом гепатиту А :

– Використовувати для пиття  та миття посуду лише перекип`ячену воду (воду кип”ятити не  менше 10 хв., дати відстоятися).

– Не використовувати  для пиття, приготування їжі та миття посуду воду з незнайомих джерел водопостачання.

– При неорганізованому відпочинку  для пиття та приготування їжі мати з собою  запас  питної води (краще бутильовану).

– Перед споживанням овочів, фруктів та ягід їх необхідно добре промити питною водою, для споживання дітьми – обдати окропом.

– Строго дотримуватись правил особистої гігієни – обов`язково мити руки з милом перед приготуванням та вживанням їжі, після кожного відвідування туалету.

– Не займатись самолікуванням. При появі перших ознак захворювання терміново звернутись до лікаря.

– Найбільш дієвим етапом з ліквідації захворюваності вірусним гепатитом А є проведення вакцинації.

Спалах кору в Україні: симптоми, профілактика, лікування
            В Україні зареєстровано понад 1600 випадків кору за 2017 р. Кір – це інфекційна хвороба, збудником якої є вірус. Всесвітня організація охорони здоров’я попередила про епідемію кору у кінці 2018 року. Для боротьби з епідемією Україна через державні закупівлі закупила вакцини від ЮНІСЕФ і ПРООН. Про це заявила виконуюча обов’язки міністра охорони здоров’я Уляна Супрун, передає «Укрінформ». «Нам сказали у ВООЗ, що у наступному році буде кір, якщо не будемо вакцинувати своїх дітей. А Україна зараз має найнижчий рівень вакцинації у цілому світі, включаючи Африку. Це — велика проблема. Раніше не було вакцинації, але зараз ми через державні закупівлі привезли в Україну хороші, якісні вакцини від ЮНІСЕФ і ПРООН», — сказала вона. Раніше повідомлялося, що українцям загрожують епідемії через недовіру до вакцинації. Найчастіше кором хворіють діти без щеплень, які відвідують дитсадки та школи. Дорослі та підлітки, яким не робили вакцинацію також можуть захворіти.
             Вірус кору дуже легкий і може розноситися потоком повітря, тому заразитися можна, перебуваючи в одному приміщенні з хворим. Але вірус швидко гине у зовнішньому середовищі і не передається через побутові предмети (постіль, одяг) та третіх осіб, які контактували з інфікованими. Кором хворіють тільки люди, і зараження відбувається тільки від людини до людини. Перші півроку після народження, дитина має материнський імунітет від кору, але ближче до року він слабшає і необхідна вакцинація. Якщо ж мати дитини не хворіла і не робила вакцинацію, дитина імунітету не має.
Зазвичай кором хворіють один раз. Повторні випадки трапляються вкрай рідко.«Заразитися на кір може будь-яка людина, що не має імунітету. Симптомами кору є висока температура, нежить, кашель, висип, іноді блювання і пронос. Часто ускладнюється пневмонією та може викликати ураження головного мозку», — повідомляє МОЗ. Вірус кору послаблює імунітет і знижує здатність організму боротися з іншими хворобами. Від моменту зараження до захворювання проходить від 7 до 21 днів. Це прихований період хвороби.
              Далі період захворювання. Починається висока температура, сильний головний біль, нежить, відсутність апетиту та слабкість. Потім — нежить, сухий кашель, збільшення лімфовузлів, запалення слизової оболонки очей (сльозотеча, світлобоязнь, можуть бути гнійні виділення). Рожеві крапкові висипання з’являються на другий-третій день. На слизовій оболонці ясен, щік та губ – білуваті цятки. Це можна побачити ще до появи висипів на тілі. На 4-5 день хвороби на шкірі голови, на обличчі, за вухами з’являється висип, пізніше висип розповсюджується на тіло, руки та ноги. Висип кору зазвичай виглядає, як дрібні рожево-червоні цятки і пухирці, які поступово перетворюються на більші плями. У період висипу стан хворого може погіршуватися. Висип зникає у зворотньому з появою порядку. І стан хворого починає покращуватися.
               Профілактика та лікування. Основним способом профілактики є вакцинація, яка і забезпечує захист від кору. В Україні застосовується комбінована вакцина для профілактики одразу від трьох хвороб – кору, епідемічного паротиту та краснухи. Вакцину закуповує Міністерство охорони здоров’я через міжнародні закупівлі ЮНІСЕФ за бюджетні кошти. Останнім часом спостерігається тенденція до відмови батьків від вакцинації.
Якщо ж дитина чи доросла людина захворіла, хворого обов’язково ізолюють, а також роблять дезінфекцію приміщення. Якщо дитина хворіє без ускладнення лікування може проходити вдома, дорослих же зазвичай госпіталізують.
              Висипи не лікують. Спочатку тіло має покритись висипаннями повністю, стати червоною плямою, і згодом висип зникне. Розчісувати не можна, адже можуть утворитися рани. Лікарі радять також не мочити і не розтирати висип. Поки висип не зійде, варто залишатися у ліжку. На сайті МОЗ України розміщено інформацію щодо наявності вакцин у регіонах та календар профілактичних щеплень.​

Епідемія грипу: профілактика, симптоми, способи лікування
          Епідемії грипу в Україні, швидше за все, не уникнути. З приходом холодів зростає не тільки ризик захворювання, а й паніка серед людей. І якщо минулого року цей серйозний вірус, зокрема свинячий грип типу А (H1N1), обійшовся українцям малою кров’ю, і пройшов по країні в щадному режимі, то в сезон грипу слід побоюватися саме цього штаму, а також його різновид – грип “Мічиган”.
Отже, всього в Україні циркулюватимуть три штами вірусу: свинячий грип (H1N1), гонконгський грип (H3N2) і вірус грипу типу В (Брісбен). Ці штами вже не раз відвідували нашу країну, а тому знайомі для нашої імунної системи, а значить, катастрофічних наслідків для українців грип нести не повинен. Проте, спеціалісти прогнозують, що в нинішньому сезоні велика ймовірність захворювання на грип близько 7 мільйонів українців, що перевищує минулорічний показник. Кожній із нас важливо усвідомлювати, що групи ризику людей при таких штамах вірусу можуть бути абсолютно різними. Наприклад, гонконгський і брісбенскій грип серйозно загрожують дітям і літнім людям. А ось свинячий грип і його різновид грип “Мічиган”, перш за все, несе небезпеку для молоді та людей працездатного віку.
              Що являє собою грип “Мічиган”. Симптоми захворювання у нього аналогічні вірусу свинячого грипу. Інкубаційний період у нього триває 4-7 днів. Також грип “Мічиган” має важкий перебіг із високою ймовірністю ускладнень: пневмонії, серозного менінгіту, енцефаліту і навіть може призвести як до набряку легенів, так і до летального результату. Лікарі прогнозують збільшення кількості захворювання в сиру і сльотаву погоду. З приводу смертельних випадків від грипу лікарі в один голос заявляють, що летального результату можна було б уникнути, якщо почати вчасно лікувати грип.
Вірус грипу: профілактика
            Грип – захворювання, яке передається повітряно-крапельним шляхом, а тому перші й найважливіші способи захисту від вірусу: провітрювання, вологе прибирання і зволоження приміщення. Якщо в будинку немає спеціального зволожувача, старайся класти на радіатори і засоби опалення вологі рушники або пелюшки. Провітрювати кімнату і робити вологе прибирання – необхідність під час епідемії. Так як вірус розмножується в теплому і стоячому повітрі. Тобто шансів заразитися грипом на вулиці практично немає, але от громадський транспорт, школи, дитячі садки, поліклініки, лікарні й офіси стають джерелами хвороби. Ще один спосіб уникнути грипу – часто мити руки, адже саме на долонях знаходиться найбільша концентрація шкідливих бактерій. Якщо можливості вимити руки з милом немає, використовуй вологі антибактеріальні серветки і спеціальні спреї. Також лікарі настійно рекомендують зволожувати слизові – це допоможе організму справлятися з вірусом. Для цього кожні пів години потрібно впорскувати або капати в ніссольовий розчин (суміш солі з водою, фізіологічний розчин, Аквамаріс, Хьюмер і т.д.) або ж наносити на слизову носа зсередини Оксолінову мазь або мазі на основі противірусного компонента Виферона.

Вірус грипу: симптоми
           Основні симптоми хвороби: кашель, ломота в тілі, біль у горлі і висока температура. При перших же проявах вищевказаних скарг потрібно негайно звернутися до лікаря. Уважно прислухайся до свого організму. Лікувати свинячий грип, а також каліфорнійський штам необхідно з першого дня захворювання, щоб він не переріс у пневмонію.
Вірус грипу: лікування
          Лікарі настійно рекомендують не займатися самолікуванням, адже так можна тільки погіршити ситуацію. Доктор Комаровський заявляє, що при ураженні верхніх дихальних шляхів (ніс, горло, гортань) відхаркувальні засоби не потрібні – вони можуть лише посилити кашель. А захворювання нижніх дихальних шляхів (бронхіти і пневмонії) повинен лікувати лікар.Ще важливо запам’ятати, що вірус не лікується антибіотиками. Ці препарати тільки збільшують ризик ускладнень. Медикаментозно перемогти вірус можна за допомогою компонента озельтамівіру (“Таміфлю”). При відсутності такого в аптеках замінити його можна препаратом “Реленза”.
          Також свинячий грип, як і будь-який інший вірус, можна лікувати симптоматично – температуру знижують препаратами, що містять Ібупрофен або Парацетамол. Не рекомендується використовувати засоби на основі Аспірину. Найважливіше в лікуванні грипу будь-якого типу – рясне тепле питво, постільний режим і спокій. Саме перенесена на ногах хвороба дає ускладнення і може закінчитися трагічно.