Реквізити для благодійних внесків

Ліцей №2 імені А.П.Бахути

Новокаховської міської ради

р/р 31551330293155

в ГУДКСУ у Херсонській області

МФО 852010

ЄДРПОУ 24755430

Результати моніторингу якості освіти за 2022/2023 навчальний рік

За результатами моніторингу навчальних досягнень учнів за 2022/2023 навчальний рік із 433 учнів 1-11 класів:

– 181 учень 1- 4-их класів вербально оцінені;

– 252 учні 5-11 класів атестовані;

– всі учні переведені до наступного класу;

– 19 учнів випущено з 11 класу.

Нагороджено Похвальним листом «За високі досягнення у навчанні» 31 учень. Свідоцтво про здобуття базової середньої освіти отримали 50 дев’ятикласників, з них п’ятеро – з відзнакою: по 9-А класу – Омельченко Едгар Русланович, Сідих Таїсія Олександрівна, по 9-Б класу – Подгорна Єлизавета Олексіївна, Калугіна Анастасія Дмитрівна, Янковська Анастасія Артемівна. Свідоцтво про здобуття повної загальної середньої освіти отримали 19 учнів 11-А класу , з них двоє – з відзнакою та нагороджені золотою медаллю «За високі досягнення у навчанні» – Заболотна Софія Олександрівна, Шеховцов Олександр Ігорович.

За підсумками 2022/2023 навчального року мають високий рівень навчальних досягнень 41 учнів, що становить 16%, достатній – 82 учня (33%), середній –129 учнів (51%), початкового рівня та неатестованих учнів немає.

По ліцею якість знань становить 49%, успішність – 100%.

Відповідно до наказу Міністерства освіти і науки України від 28 березня 2022 року №274 «Про деякі питання організації здобуття загальної середньої освіти та освітнього процесу в умовах воєнного стану в Україні», наказу Міністерства освіти і науки України від 11.01.2023 р. №19 «Про звільнення від проходження державної підсумкової атестації учнів, які завершують здобуття початкової та базової загальної середньої освіти, у 2022/2023 навчальному році», Закону України від 23 лютого 2023 року №2923-ІХ «Про внесення змін до деяких законів України щодо державної підсумкової атестації та вступної кампанії 2023 року» та за рішенням педради закладу здобувачі освіти 4-го, 9-х, 11-го класів були звільнені від складання державної підсумкової атестації у 2022/2023 навчальному році: з української мови та математики учні 4-А класу; з української мови, математики та історії України (предмета за вибором навчального закладу) учні 9-А класу; з української мови, математики та англійської мови (предмета за вибором навчального закладу) учні 9-Б класу; української мови, математики, історії України/англійської мови та четвертого предмета (за вибором здобувача освіти) учні 11-А класу.

Поради батькам для збереження здоров’я дитини

Створити сприятливий емоційний клімат в родині, дружні взаємовідносини між батьками й дітьми.

Відповідальне ставлення батьків до здоров’я дитини та власного. Для того, щоб навчити дитину принципам здорового способу життя батьки повинні подавати приклад та самі дотримуватися тих же принципів.

Створити сприятливі умови для фізичного та психічного розвитку дитини. Спільні активні заняття спортом захоплюють дітей, дозволять покращити фізичний та нервово-психічний розвиток дитини. Запишіть Вашу дитину в спортивну секцію. Запропонуйте дитині вибрати ту спортивну секцію, яка їй найбільше подобається. Це дозволить не тільки зміцнити здоров’я але й розширити коло спілкування з новими друзями.

Дотримання принципів раціонального збалансованого харчування особливо актуальним є в ранньому віці, коли відбувається активне формування систем і організму дитини. Намагайтеся, щоб на Вашому столі були тільки корисні продукти і здорова їжа. Виключіть з раціону сім’ї шкідливі продукти, наприклад, газовані напої, чіпси, фаст-фуд, шоколадні батончики, а також обмежте жирне, смажене і копчене. Слідкуйте за об’ємом їжі, який їсть малюк, і не допускайте переїдання.

Дотримуйтесь вдома режиму дня для дитини – повноцінний міцний сон, прогулянки на свіжому повітрі. Слідкуйте за тим, щоб дитина не проводила багато часу біля телевізора або комп’ютера. Дотримання режиму дня дисциплінує дитину та допомагає встигнути виконати всі завдання в школі та є корисним в подальшому кар’єрному рості вже дорослої людини.

Негативне ставлення дорослих до алкоголю та паління є прикладом для дитини. Розуміння шкідливих наслідків тютюнопаління та вживання алкоголю певною мірою застереже Вашу дитини від цих кроків.

Достатня трудова активність, заохочення дітей до посильної праці. Спільна праця батьків та дітей згуртовує родину, дозволяє виробити стереотипи поведінки в майбутній родині Вашої дитини.

Утримання в чистоті тіла, одягу і приміщення.

Розумні вимоги до дитини, спільні ігри, проведення дозвілля (прогулянки в ліс, парк, на ковзанку, лижні прогулянки, спільне читання, малювання тощо).

Займайтесь всією сім’єю загартовуванням. Загартовування зміцнює імунітет дитини і дорослих, піднімає настрій і поліпшує самопочуття.

Формування навичок здорового способу життя в дитини є важкою спільною працею батьків та дітей, допоможуть зміцнити здоров’я дитини, покращити її самопочуття та запобігти розвитку різноманітних захворювань у дітей.

«Ми живемо не для того, щоб їсти, а їмо для того, щоб жити».

Давньогрецький філософ Сократ.

Здорове харчування (від лат. Ratio – розумний) – достатнє в кількісному й повноцінне в якісному відношенні харчування; фізіологічно повноцінне харчування здорових людей із врахуванням їх віку, статті, характеру праці та інших факторів.

Здорове харчування сприяє збереженню здоров’я, опірності шкідливим факторам навколишнього середовища, високій фізичній й розумовій працездатності, а також активному довголіттю. Вимоги до здорового харчування складаються із вимог до: харчового раціону, режиму харчування, умов прийому їжі, якості їжі.

Основа здорового харчування – збалансованість, тобто оптимальне співвідношення компонентів їжі. За такого харчування до організму надходять різноманітні поживні речовини в кількостях, необхідних для нормальної життєдіяльності людини.

Правильне харчування – перший ключ до здоров’я i доброго самопочуття, без яких важко досягнути максимальної працездатності. Рівновага в організмі, яка приводить до здоров’я, починається з їжі, яку ми їмо.

Розпочинайте свій ранок зі склянки теплої води (і, навіть, двох) – це допоможе активізувати травлення та запустити увесь організм. Приблизно за 20-30 хвилин – сніданок. Не варто завантажувати свій шлунок канапками, м’ясом або яєчнею, зробіть сніданок легким: вівсяна або лляна каші, сухофрукти – заряд енергії на весь день.

Їжте часто, але невеликими порціями – закінчуйте їсти, коли ще відчуваєте легке недоїдання – це дозволить не перевантажувати шлунок і згодом, щоб наїстися, ви потребуватимете значно менше їжі. Робіть перерву між їжею у 2-3 години – дозвольте своєму організму усе засвоїти та перетравити.

Не запивайте їжу. Краще випити теплого чаю або компоту приблизно через годину після їжі.

Їжте після 18:00. Інакше ви зробите дуже довгу перерву між останнім сьогоднішнім та першим завтрашнім прийомом їжі, що не є корисним для організму. Останній раз їсти потрібно десь за 2-3 години до сну.

Під час занять спортом, їжте за 1-2 години до тренування. Оберіть для цього прийому їжі легкозасвоювані вуглеводи (каші) – дайте організму енергію, що знадобиться йому під час фізичних навантажень. А після тренування найкраще їсти за годину.

Не забувайте їсти тваринний білок на обід або вечерю. Це може бути м’ясо птиці, яйця, морепродукти. Червоне м’ясо може руйнувати печінку, тому його треба їсти небагато та обережно.

Також, організму потрібний і рослинний білок. Він міститься у квасолі, горосі, бобових, горіхах (зокрема, кедрових, грецьких та мигдалі).

Зведіть до мінімуму споживання смаженої їжі. Набагато кориснішими є варені, тушковані та приготовані на пару, страви.

Не піддавайтесь потягу до кондитерських виробів. Солодка випічка, згущене молоко, цукерки, тощо не несуть жодної користі для організму. Якщо захотілось солодкого, то краще з’їсти солодкий фрукт.

Ковбасні вироби, майонез та кетчуп, газовані напої, сухарики та чіпси, фаст-фуд, шоколад (окрім гіркого), цукерки, канапки, алкогольні напої, морозиво – лише шкодять нашому організму.

Батькам. Питання-відповіді. Безпека дітей в Інтернеті

За даними світового огляду впливу пандемії коронавірусу, діти в період карантину стали проводити на 80% більше часу онлайн, разом з цим підвищились звернення щодо випадків булінгу з використанням інформаційно-комунікаційних технологій, а сексуальна експлуатація дітей в Інтернеті збільшилась вдвічі.

В Україні такі випадки також почастішали. Тільки за останній місяць інформаційний простір сколихнули кілька історій, коли діти зазнали сексуального насильства та сексуальної експлуатації в цифровому середовищі. З метою реагування на подібні випадки, Урядом була створена цілодобова безкоштовна консультаційна лінія за номером 1545 (далі обрати3) щодо безпеки дітей в Інтернеті, на яку можуть звертатись діти, батьки та спеціалісти що працюють із дітьми.

Чому діти можуть надсилати свої оголені фото? 

У підлітковому віці відбувається багато змін у мозку дітей. Вони починають розвивати свою ідентичність, відділятися від батьків та досліджувати свою сексуальність. Цей процес триває десь до 25 років. Підлітки експерементують та вивчають, хто вони є. Це нормальний процес.
 
Але смартфони змінили дитинство та створили у дітей “ілюзію спальні”. Це значить що у дитини завжди є доступ до Інтернету, і найчастіше вона користується ним саме у своїй кімнаті – без відома дорослих. При цьому діти почуваються захищеними, оскільки вони знаходяться у фізичній безпеці. В такій ситуації неочевидний зв’язок між їхніми діями онлайн та проблемами офлайн і вони готові на більш ризиковані дії. 

Що таке секстинг та чим він небезпечний?

Секстинг – це надсилання інтимних фото або відео із використанням сучасних засобів зв’язку. Діти можуть надсилати такі матеріали як знайомим, так і не знайомимїм у реальному житті людям. І збагатьох причин секстинг цікавий для дітей: з його допомогою вони вивчають власну сексуальність, виражають довіру, а ще часто вважають, що це безпечніше, ніж сексуальні стосунки. Також діти надсилають такі зображення, аби пофліртувати або із бажання отримати комплімент та привернути до себе увагу. І в разі позитивного відгуку у них може виникає залежність від цих приємних почуттів. У 2017-2018 роках національна гаряча дитяча лінія “Ла Страда-Україна” отримала 2627 запитів щодо секстингу.Секстинг може призвести до дуже тривожних наслідків. Матеріали подібних переписок можуть бути оприлюднені, що часто призводить до кібербулінгу та булінгу дитини у школі. Крім того, коли дитина вже у дорослому віці вступає до вищого навчального закладу чи шукає роботу, то інформацію про кандидатів часто перевіряють в Інтернеті і такі матеріали можуть завадити здійснити мрію. 

Як діяти, якщо дитина надіслала свої інтимні фото чи відео і вони стали об’єктом розповсюдження?

Заспокоїтися та підтримати дитину. Подякуйте її за довіру та за те,що вона прийшла із цією проблемою саме до вас. Висловіть їй свою підтримку та розуміння, скажіть, що розумієте, наскільки це важливе питання, та що завжди будете на її боці.
 
Після чого обговорити із нею наступні питання:

Чому дитина зробила ці фото? 
Це питання важливо задавати без тиску, не звинувачуючи дитину у скоєному, аби зрозуміти її мотивацію та характер стосунків із тими, кому вона їх надіслала. Можливо дитину змусили їх зробити. 
Кому та чому фото були надіслані?
Хто, коли та чому почав їх поширювати? 
Де вже бачили фото і хто їх бачив? 
 
Це вам допоможе швидше їх видалити. 
Чи задіяні у розповсюдженні дорослі? Якщо відповідь на це питання “так”, то варто негайно звертатись до Поліції, бо такі дії, скоєні повнолітніми – це злочин.
 
Далі треба спокійно, але швидко діяти:
Зробити скріншот (знімокекрану) сторінки, на якій опубліковані світлини.
Звернутись разом із дитиною до служби підтримки соціальних мереж із проханням видалити ці матеріали, як такі, що є інтимними матеріалами із дітьми.
Зв’язатися із батьками дитини, що розповсюджує матеріали та спокійно пояснити про порушення. Скоріше за все вони будуть здивовані та занепокоєні так само як і ви, тому зберігайте спокій та повагу.
 
Якщо ситуація не вирішується, то можна звернутись до школи, де навчається дитина, що публікує фото, або до Поліції. У випадках коли почався кібербулінг дитини, треба на де який час обмежити або припинити користування соцмережами

Які ще є сексуальні ризики для дитини в Інтернеті?

Найчастіше ми говоримо ще про онлайн-грумінг та сексторшен.
 
Онлайн-грумінг — це процес комунікаціїі з дитиною в Інтернеті, під час якого злочинці налагоджують довірливі стосунки із дитиною з метою сексуального насильства над нею у реальному житті чи онлайн – це коли вони змушують дітей робити виконувати певні сексуальні дії перед камерою. Злочинці свідомо будують своє спілкування із дитиною таким чином, аби викликати в неї теплі почуття та довіру, показати що вона цінна та унікальна. Вони можуть прикидатися однолітками дитини, пропонувати роботу моделлю, дарувати подарунки тощо. Згідно міжнародних експериментів, що найменше за 18 хвилин злочинець може отримати інтимні фото від дитини. У 2017-2018 роках національна гаряча дитячалінія “Ла Страда-Україна” отримала 1047 запитів щодо онлайн-грумінгу.
 
Ще однією проблемою може стати сексторшен – налагодження довірливих стосунків із дитиною в Інтернеті з метою отримання приватних матеріалів, шантажування та вимагання додаткових матеріалів чи грошей. За статистикою американської організації Thorn, 68% випадків вимагання не закінчуються, навіть якщо дитина відправила злочинцю те, що його цікавило. 
Якщо дитина стала жертвою кібергрумінгу чи сексторшену, варто негайно звертатися до Поліції або Кіберполіції.

Що робити, якщо в моєї дитини вимагають інтимні фото?

Перш за все треба підтримати дитину та показати що ви на її боці. Їй було дуже важко зважитися розповісти вам про ці проблем. 

А наступні кроки такі:
– Припинити листування
– Не надсилати фото чи гроші
– Ні в якому разі не зустрічатись із злочинцем
– Зробити копію всього листування
– Звернутись разом із дитиною до Поліції.

Вимагання, шантаж і здирництво – це злочини, за яке передбачено покарання. Тому, якщо ваша дитина опинилась у такій ситуації, слід негайно звернутись до правоохоронних органів – Поліції чи Кіберполіції. Остання пропонує можливість розмістити електронне звернення на своєму сайті.

Ні в якому разі не слід далі переписуватись із злочинцем або надсилати йому матеріали, які він просить. У більшості подібних випадків вимагання на цьому не зупиняться. 
 
Яка поведінка онлайн друзів дитини може вказувати на небезпеку? Підозру може викликати така поведінка:
Прохання перейти у більш секретний формат спілкування, наприклад, через додаток у телефоні замість соціальних мереж (WhatsApp, Viber, Telegram тощо).
Дуже стрімкий розвиток відносин, приділення дитині неочікувано багато уваги.
Перехід до розмов про секс після нетривалого знайомства.
Надсилання власних інтимних фото чи прохання надіслати фото дитини.
Обурення відмовою дитини надіслати інтимні фото.
Прохання тримати спілкування в таємниці.
Пропозиція довідео спілкування, але відмова показати себе при цьому (через “несправність камери” абощо).

Що робити, якщо дитина оприлюднила свої персональні дані?

На жаль, подібне може трапитись із кожним. Тому не слід сварити дитину. Більшість людей, що активно використовують Інтернет, так чи інакше розкривають свої особистідані – номер телефону, адресу, інколи навіть банківські дані. У більшості випадків це не призводить до катастрофи, тому не радимо надміру тривожитись.

Втім, варто негайно видалити усі оприлюднені дані, якщо дитина розмістила їх у своєму профілі в соцмережі. Якщо дитина повідомила точну адресу, можна посилити систему охорони житла. Якийсь час варто супроводжувати дитину у її переміщеннях.

Крім того, слід ще раз проговорити з дитиною правила безпеки в мережі: не поширювати такі свої особистідані, як адреса, телефон, номер школи, гуртки чи секції, які дитина відвідує, інформацію про батьків та банківські дані. Не радимо також писати у публічному доступі, що дитина чи родина збирається у відпустку чи переїжджає.

Яким правилам поведінки у соціальних мережах треба навчити дитини?

Спілкуватись тільки із людьми, яких вона знає в офлайн-житті.
Закрити у соціальних мережах сторінку та список друзів від незнайомців.

Не вказувати у своїх профілях адресу, номер телефону та школи, де дитина навчається.

Не позначати геолокацію у своїх публікаціях.

Перед публікацією чи надсиланням повідомлень користуватись “Тестом білборда” – уявляти, що вся інформація, надіслана в Інтернеті, автоматично публікується на великому білборді поруч зі школою.

Що робити, якщо дитина хоче зустрітись із людиною, яку знає лише онлайн?

Бажання зустріти свого онлайн-друга в офлайн-житті – нормальне. Не варто забороняти дитині зробити це, адже багато людей, які згодом стали хорошими друзями, дійсно познайомились в Інтернеті – в мережевих іграх, чатах та на тематичних форумах. Проте радимо взяти до уваги певні правила безпеки першої зустрічі дитини із онлайн-друзями.

По-перше, проговоріть з дитиною, що ваше хвилювання за неї в такій ситуації природне, тому вам варто знати точно, де та коли відбудеться зустріч і подивитися на профіль нового друга у соціальних мережах чи онлайн грі, де вони познайомилися.
Нехай дитина назначить її у добре знайомому людному місці. В жодному випадку не можна сідати у автівку нового друга, розкривати свою адресу, дозволяти проводити себе до дому чи іти у гості чи на вечірку.

Якщо дуже переживаєте за дитину, ви можете її супроводжувати – проте так, щоб вона знала про це заздалегідь та не розцінила вашутурботу як шпигунство. Попросіть дитину не покидати цьогомісця разом із новим другом та зустріньте її після зустрічі.

По-друге, попросіть дитину подзвонити вам чи іншій довіреній особі, як тільки вона відчує, що ситуація стала тривожною чи неприємною. Будьте готові негайно забрати дитину.

ПОРАДИ БАТЬКАМ У ВИХОВАННІ СУЧАСНОЇ МОЛОДІ

Бути в темі

Ніщо так не старить в очах молоді, як позиція: не читав, але засуджую. Не подобається молодіжна музика або модне захоплення? Спершу не пошкодуйте часу і розберіться, що там до чого. Не обов’язково розділяти ці інтереси. Ніхто не вимагає від вас полювати на покемонів чи вчити елементи паркуру. Однак можна поцікавитися тим, про що час від часу згадує дитина. Дізнатися деталі в інтернеті — не проблема. Не покладайтеся на враження людей свого віку, спробуйте усвідомити, чим заняття приваблює школярів.

Дотримуватися помірності

Бандана, довге волосся і тату? Сленг та легке хуліганство? Приміром, можете перелізти через паркан або голосно почитати вірші на зупинці. Вибачте, але це не додає вам молодості, а навпаки, робить «продуктом» минулого, що вже «знятий з виробництва».

І річ не в тім, що кожному віку личать свої звички, можете бути диваком — сучасна молодь до цього терпима. Але привертати до себе увагу зовнішністю чи скандалами — не в тренді. Підлітки нині люблять помірність, а витівки роблять там, де це передбачено: на вечірках, з друзями по хобі або ж на відеокамеру.

Продовжувати вчитися

Раніше само собою вважалося, що старше покоління більше за інших знає про світ. Однак нині дитина може отримувати більш сучасні знання, а її гнучкий розум — краще їх міксувати. Наука не стоїть на місці. Маленький тест. Ви вважаєте, що у світі чотири океани? А в Сонячній системі дев’ять планет? А все живе поділено на п’ять царств: тварини, рослини, гриби, бактерії і віруси? Ваші знання варто оновити. Уже 18 років як виокремили п’ятий Південний океан, 12 років як визнали, що Плутон не відповідає вимогам до планет, тож у Сонячній системі їх нині тільки вісім. І це — лише дрібка серед того, що змінилося з тих часів, як ви востаннє дивилися в підручники.

Розбиратися в нових технологіях

Щоб розмовляти з дітьми однією мовою, не доведеться ставати програмістом. Але гаджети й технології — та тема, яка зараз цікавить більшість дітей і підлітків.

Якщо ви не знаєте, чим AR відрізняється від VR, не чули, яку модель iPhone презентували останньою та не здатні порівняти різні месенджери, що заважає вам дізнатися про це більше? Варто лише захотіти. Тільки не йдіть із цим до своїх сина чи доньки. Поспілкуйтеся краще з дітьми друзів, але не набридайте запитаннями. Дізнайтеся лише, про що зараз говорять та що в моді. А далі — Google в поміч! І респект від дитини забезпечений.

Жартувати

Будь-що можна подати легко, і вас будуть слухати. На жаль, серйозність та кам’яне обличчя багато хто вважає синонімом глибини. І навіть веселі люди перетворюються на зануд, коли говорять про щось зі своїми дітьми.

Їх переслідує страх: якщо пожартувати, дитина триматиметься за панібрата та ігноруватиме накази. Усе навпаки: від монотонної промови будь-яка людина захищається, забуваючи більшу частину. Читаєте нотації? Розкажіть на цю тему анекдот — дитина хоча б не забуде, про що йшлося. Однак пам’ятайте, що краще вже ніяких жартів, ніж старі та незграбні.

Бути “Залайканим”

Інтроверти нині не в тренді. Сучасна людина багато спілкується. Звісно, діти і підлітки віддають перевагу соцмережам, але якщо ви противник віртуального спілкування, це ще не робить вас кимось допотопним. Якщо у вашому житті є друзі,  ви знайомі з цікавими людьми, маєте чимало контактів та обговорюєте справи за бізнес-ланчами, дитина вас зрозуміє. А от якщо ви спілкуєтеся лише з рідними і телевізором, звання «сучасний» вам не бачити. Окреме питання про соцмережі. Якщо там є ваша сторінка, де кільканадцять фото і перепости котиків, це не підвищує ваш рейтинг в очах дитини. Якщо ви вже в інтернеті, то маєте бути «залайканим».

Варто спробувати проявити себе: цікаво писати хоча б про дорогу на роботу, знаходити яскраві матеріали в пабліках та розміщувати в себе, влучно коментувати.

Тоді син чи донька дійсно стане свідком вашого життя. Але це й обмежує: дитина —найприскіпливіший читач. Та й не все їй треба знати. Тож думайте, що писати.

Полюбляти ЗСЖ

Здоровий спосіб життя — це не лише про алкоголь чи куріння. А й про салат з майонезом на дивані. Нині й підлітки визнають, що дбати про своє тіло — «круто». Тож заняття спортом, походи до фітнес-центру, зважене харчування роблять вас дещо сучаснішим, ніж решта людей вашого віку. Однак далеко не в усіх є до цього схильність чи бажання. Якщо ви належите до гурманів та сибаритів, впевнені, що зайві калорії — не привід втрачати спокій, це теж можна пояснити. Бо це — позиція. Несучасним виглядає будь-який варіант, за якого ви хочете одного, а робите зі своїм здоров’ям інше. Приміром, за роботою не помічаєте, що їсте, або ж фанатієте від футболу і водночас відростили «пивний» живіт.

Дивуватися

Якщо вас мало цікавить навколишній світ, ви не помічаєте нічого, окрім звичного життя, не вмієте бути безпосереднім і визнавати, що можете чогось не знати, ви — ходячий анахронізм. Проте виправитися легко: озирніться навкруги і добряче чомусь здивуйтеся. Живі емоції та широко відкриті очі в будь-які часи роблять людину молодшою. А нині ця якість мегапотрібна.